Timbre Psychologie logo

Wat wordt jouw reis?

Alles over klachten waarmee je bij mij terecht kunt en hun behandeling

Werkwijze bij behandeling van klachten

1

De intake: In het eerste gesprek, de intake, krijgen we helder waar je last van hebt en wat je wilt bereiken. Op basis hiervan kan ik je zeggen of ik iets voor je kan doen bij de behandeling van je klachten. 

Na dit gesprek krijg je een aantal vragenlijsten mee naar huis. Het is ook mogelijk dat er extra psychologisch onderzoek nodig is. Het doel is om een goed beeld van je te krijgen. Hoe beter ik jou en je situatie ken, hoe beter de behandeling bij je zal aansluiten. 

Neem bij de intake een identiteitsbewijs mee en zonodig een verwijsbrief van je huisarts.

2

2

Behandelingsfase: In de behandeling gaan we gericht aan het werk. Dit doen we door middel van gesprekken, oefeningen en eventueel huiswerkopdrachten. In het begin zien we elkaar wekelijks. In crisissituaties kan dit zelfs vaker zijn. Later neemt de tijd tussen onze  gesprekken toe. Bij langdurige behandeling bied ik als het nodig is ook nazorg aan.

Jij doet zelf ‘het echte werk’ bij de behandeling van je klachten. Ik beschik over de deskundigheid, gebaseerd op een uitgebreide ervaring, om je daarbij effectief te ondersteunen, te begeleiden en te adviseren.

3

3

Trajecten: de lengte van een behandeltraject is afhankelijk van de zorgzwaarte.
Om hier zicht op te krijgen wordt er een zorgzwaartelijst ingevuld. Deze methodiek is met ingang van januari ’22 ingevoerd en staat bekend als het ZPM (zorgprestatiemodel).
De maximale behandeltijd is gelimiteerd tot 10 a 12 behandelsessies. 

Speciale aandachtsgebieden van mijn praktijk zijn:

Psychosomatische klachten

Informatie over diverse klachten

Depressieve klachten of somberheid

Je voelt je somber of depressief, hebt geen zin meer om leuke dingen te doen of piekert overmatig.

Angst

Je hebt last van angsten bijvoorbeeld faalangst, sociale angsten, pleinvrees of angst voor het krijgen van ziekten.

Dwanghandelingen of dwangedachten

Je moet vaak bepaalde handelingen uitvoeren of je moet vaak bepaalde dingen denken. Zonder deze dwanghandelingen of dwanggedachten ontstaat er onrust. 

Verslaving

Je hebt een verslaving aan drugs, gokken, seks of bent verslaafd aan iets anders.

Werkgerelateerde problemen

Waaronder burn-out. Je hebt te veel stress op je werk, je blijft aan je werk denken, er is onvoldoende scheiding tussen werk en privé. Via het bedrijfsleven worden hiervoor regelmatig cliënten naar mijn praktijk verwezen voor werkgerelateerde problemen.

Zingeving

Het leven voelt leeg en zinloos. Je hebt geen doel. Je bent op zoek naar zingeving.

Relatieproblemen

Heb je veel strijd met je partner, of leven jullie langs elkaar heen of zijn er andere relatieproblemen?

Seksuologische klachten

Heb je problemen tijdens het vrijen, heb je een laag libido of andere problemen gerelateerd aan seks. 

Pijn

Heb je last van pijn en dreigen deze pijnklachten je leven te beheersen?

Slaap problemen

Slaap je onvoldoende en ben je te vaak te moe of heb je andere problemen gerelateerd aan slapen.

Deze lijst is natuurlijk niet volledig. Neem bij twijfel contact met mij op. Na een intake gesprek krijg je meestal een antwoord op de vraag of ik iets voor je kan betekenen.

Ben je betrokken geraakt bij een ongeval, ben je seksueel misbruikt of heb je andere nare dingen meegemaakt die je erg bezig houden?

Ik kan je helpen

Ben je betrokken geraakt bij een ongeval, ben je seksueel misbruikt of heb je andere nare dingen meegemaakt die je erg bezig houden?

Ik kan je helpen

Therapievormen

In de praktijk kun je terecht voor de volgende therapievormen bij behandeling van klachten

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie of CGT

Dit is binnen de reguliere therapie een veel voorkomende vorm van behandeling. De achterliggende filosofie is dat denken en voelen met elkaar te maken hebben. Het zijn communicerende vaten. Als je vaak negatief denkt dan zal dit zijn weerslag hebben op hoe je je voelt. Gelukkig werkt dit proces ook de andere kant op: een positievere gedachtegang zal je ook helpen om je beter te voelen. Cognitieve gedragstherapie of CGT richt zich dus op hoe je met jezelf praat – hoe jij denkt. Irreële negatieve gedachten worden uitgedaagd en waar mogelijk vervangen door reëlere gedachten.

PTSS en traumaverwerking

Heb je iets naars mee gemaakt? Heb je mogelijk last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) dan kun je baat hebben bij een therapievorm die je helpt om het verleden een plek te geven. EMDR en hypnose zijn twee behandelvormen die vaak effectief ingezet kunnen worden om weer ‘lichter’ door het leven te gaan.

Ik heb veel ervaring met traumaverwerking en de behandeling van PTSS.

Traumaverwerking Timbre Psychologie
EMDR trauma Timbre Psychologie Rheden

EMDR

EMDR staat voor eye movement desensitization en reprocessing. Het is vooral bekend geworden als effectieve vorm van traumaverwerking.  Maar het wordt inmiddels breder toegepast. Het is niet echt een ‘praattherapie’. Tijdens een sessie EMDR wordt gewerkt met drie mogelijke vormen. Je krijgt een hoofdtelefoon waarin je afwisselend links en rechts tikjes hoort. Je volgt met je ogen een lamp of een bewegend voorwerp, of er wordt afwisselend op je linker- en rechterbeen getikt.

Hypnosetherapie

Hypnosetherapie wordt tegenwoordig tegenwoordig minder vaak gebruikt in de reguliere psychologie dan vroeger. Maar gelukkig is er sprake van een revival. Er is nu wetenschappelijk aangetoond dat hypnosetherapie effectief is bij psychosomatische klachten, waaronder het prikkelbare darmsyndroom.
Voor mij is hypnosetherapie een goede vertrouwde therapievorm waarmee ik veel ervaring heb. Via hypnose werk je met het onderbewustzijn. Je maakt gebruikt van de hulpbronnen die daar liggen om van daaruit te werken aan verandering.

Hypnosetherapie Timbre Psychologie Rheden
Inzichtgevende therapie Timbre psychologie Rheden

Inzichtgevende therapie​

Inzichtgevende therapie is een vorm van ontdekkende therapie. In deze inzichtgevende therapie leer je verbanden te zien tussen oude patronen. Deze zijn misschien al in de kindertijd zijn ontstaan en beïnvloeden je gedrag nu. We brengen met inzichtgevende therapie iets naar boven wat misschien nog niet zo zichtbaar was, maar al wel aanwezig. Het doel hiervan is om oud zeer te verwerken of om duidelijk te maken waarom je doet wat je doet.

Schematherapie

Schematherapie is ook een vorm van ontdekkende therapie. Het is vooral bekend geworden als effectieve therapievorm bij mensen met een borderline-stoornis. Situaties van vroeger worden herbeleefd en uitgewerkt in de behandelkamer. In verband met het aantal sessies dat vergoed worden kan deze therapievorm misschien beter ‘begeleiding op schema therapeutische basis’ genoemd worden.

Schematherapie Timbre psychologie
Mindfulness Timbre psycholoog

Mindfulness en ACT

(Acceptance and Commitment Therapy)

Mindfulness en ACT zijn therapievormen die hun wortels hebben in het oosten, maar die zo worden aangeboden dat we er in het westen veel mee kunnen. Je leert om je anders te verhouden tot jezelf en anderen. Het is bij mindfulness en ACT belangrijk om met aandacht in het hier en nu staan, zonder te oordelen. Meditatie maakt vaak een onderdeel uit van deze therapievormen. Onze maatschappij roept stress op. Hierdoor doen veel mensen een beroep op de psycholoog. Ik geef ook mindfulnesstraining voor groepen.

Relatietherapie

Vaak spelen er spanningen in relaties. De scheidingsstatistieken liegen er niet om. Wat kun jij eraan doen om je relatie mooier en rijker te maken? Vaak heeft dat te maken met wederzijdse acceptatie en verbetering van de onderlinge communicatie. Je partner zal altijd bij de relatietherapie gesprekken aanwezig zijn. Sinds een aantal jaren wordt relatietherapie niet meer vergoed.

Relatietherapie Timbre Psychologie Rheden
Rouwverwerkingstherapie Timbre Psycholoog Rheden

Rouwverwerking

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. Hoe ga jij daarmee om?
Misschien heb je een dierbare verloren, maar het kan ook te maken hebben met iets anders wat je lief is. Rouwverwerking kan je helpen om dit verlies een plek te geven.

Wil je contact?

Of bel: 06 - 4711 3433

Wil je contact?

Of bel: 06 - 471 134 33